Начало / Новини / Календар / „ЗА МУЗИКАТА: втори сезон“: Музикална археология на страстта с хореографа Мила Искренова

Театрална зала, Ректорат

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет. То се провежда в рамките на поредицата от срещи „ЗА МУЗИКАТА: втори сезон“.

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Завършва Хореографското училище в София. Специализирала съвременен танц в Палука шуле в Дрезден и в Танцовата академия в Кьолн, а по-късно и хореография в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство, НАТФИЗ, колежа Любен Гройс, Балетна академия в Атина и в Италия. Почетен член е на управителното общество на Академия Филармоника в Месина. Работила е с водещите български танцови трупи: Балет Арабеск (на който е хореограф от 2001), Амарант данс студио, Хетероподи данс, както и с балета на Софийската опера. Автор е на сценарии и хореография за над 50 телевизионни и театрални постановки. Автор е и на книгите Радостта на тялото, Вкусът на Твоето тяло, Анна и Алената глутница, на пиесата Меломимик и на множество статии и рецензии в областта на танцовото изкуство.

Iskrenova 1

„ЗА МУЗИКАТА“ е диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия предлага различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката.

Music-program_november_A3-page-001

Водещ на разговорите е музикологът Илия Граматиков – диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO. Граматиков завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 г. защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.