Начало / Новини / Календар / „ЗА МУЗИКАТА: втори сезон“: Да композираш тишината с композитора Асен Аврамов

Театрална зала, Ректорат

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет. То се провежда в рамките на поредицата от срещи „ЗА МУЗИКАТА: втори сезон“.

Асен Аврамов е виден български театрален композитор. Произхожда от музикално-артистична фамилия с дългогодишна история. Завършил е Националното музикално училище и Националната музикална академия в София. Работи предимно в областта на сценичната и екранна музика (театър, балет, кино). Реализира театрални проекти с най-добрите български театрални режисьори и екипи; поставя в почти всички български професионални театри. Негови партитури звучат и в редица театри извън страната. Композира също камерна, вокална, вокално-инструментална, симфонична и балетна музика. Съчетава театрални и музикални похвати в някои от своите пърформанси по текстове на Бекет, Достоевски, Чехов, Брехт, Мюлер, съвременни български поети и драматурзи. Отличен с повече от 25 номинации и 15 награди както у нас, така и в чужбина.

Avramov 1

„ЗА МУЗИКАТА“ е диалогичен формат, чиято цел е да даде възможност да мислим, слушаме и разговаряме за музика по начин, който не е затворен нито в „закодирания“ строго професионален език, нито в чисто любителската битка на вкусове. Всяка от срещите в тази серия предлага различна перспектива, зададена от предпочитанията на подбраните гости към определени теми, свързани с различни музикални епохи, разнообразни исторически и социокултурни контексти, стилове, жанрове, тенденции, и разгърнати въз основа на представителни извадки от техни любими музикални произведения. Подобна перспектива предполага по-интимна атмосфера, предразполагаща към споделяне на подчертано лично – както любителско, така и професионално – отношение към музиката.

Music-program_november_A3-page-001

Водещ на разговорите е музикологът Илия Граматиков – диригент, преподавател по история на музиката и артистичен директор на фестивала ppIANISSIMO. Граматиков завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с пиано и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА) с хорово дирижиране и музикознание. Специализира в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. През 2015 г. защитава докторска дисертация в областта на съвременната музика. Понастоящем е преподавател по история на музиката в НМА. През годините работи за БНР и БНТ, както и по различни авторски образователни проекти. Участва в различни научни и творчески форуми и е автор на множество публикации. Диригент е на Дамски хор „Морфова – Прокопова”. Артистичен директор е на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.