Начало / Новини / Календар / „За бащата и за братята“ – премиера, спектакъл посветен на Климентовите дни и честванията 130 години Софийски университет

Театрална зала, Ректорат

Спектакълът е посветен на двама от най-значимите благодетели на съвременна България – братята Христо и Евлоги Георгиеви – основатели, ръководители и идеолози на Добродетелната дружина, ангажирана с политическия, църковния и културно-просветителския живот в страната ни. Спектакълът ще представи живота и делото им по един необикновен начин – с изразните средства на „живия театър“, който има способността да реабилитира миналото в полето на подсъзнателното интуитивно творчество, базирано на принципите на синтетичен театър познат ни от Гео Милев.

„Храмът не е небе, той е изпълнен с несъвършенства, само чистата вяра може да утоли жаждата им, само чистата жажда може да намери извора. Жаден ли си? Сит ли си? Помисли за математиката! Какви представи съдържат числата? Или знаците плюс и минус? Какви образи съдържат те? Никакви. Абстракция.

Напиши ми поредица от числа и знаци и аз мога без всякакво затруднение да ги обработя, ръководен от плюс и минус или от квадрати, скоби и тъй нататък, и да постигна решаването на задачата, но храма в небе няма да мога да превърна, знанието и вярата са две различни неща.

Човек през целия си живот стои над подобни задачи и да не погледне към небето и с вяра да го свали до храма.“

Спектакълът се финансира от Министерството на културата и Фонд научни изследвания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“