Начало / Новини / Календар / Водещи международни икономисти ще обсъждат преходните икономики в ерата на деглобализация

Заседателна зала 1, зала 224, Ректорат

На 26 септември 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на разширения семинар „Държавни и бизнес стратегии за икономиките в преход в ерата на деглобализацията“. Събитието, което се провежда за първи път у нас, ще започне в 9.00 ч. в Заседателна зала 1 в Ректората на Алма матер. Във форума ще участват учени от седем университета, сред които нобеловият лауреат Майкъл Спенс.

Основни организатори на събитието са проф. д-р Йоахим Швалбах от Хумболтовия университет в Берлин и проф. д-р Тимъти Девини от Университета в Лийдс.

„Днешното време на деглобализация и нарастващ популизъм създава риск и несигурност. Това се вижда не само в традиционните развити световни икономики, но е още по-отчетливо в регионалните и нововъзникващи пазари“, казва проф. Швалбах от Хумболтовия университет. „Форумът, който ще проведем в България, дава възможност на тези, които се интересуват от икономиките в преход, да обсъдят икономическите, социални и политически последици от промените, за да се помогне на бизнеса и политическите лидери да се ориентират в бурната среда“, допълва той.

Водещи експерти от академичните среди и бизнеса ще обсъдят и предложат начини за подобряване на държавното и бизнес управление в новите условия. За участие в дискусиите ще пристигнат и Габриел Бенито от Норвежкото бизнес училище, Кристофър Харуел от Университета в Борнмънт, Марджъри Лилис от Университета в Индиана и Дана Минбаева от Копенхагенското бизнес училище. В специален стрийминг панел по време на събитието ще се включи Майкъл Спенс, лауреат на мемориалната Нобелова награда по икономика за 2001 г.

„За пръв път от десетилетия наблюдаваме открит сблъсък на различни представи относно модела на функциониране на икономиките и международните отношения, който може да доведе до промени в пътя на развитие на обществата“, казва доц. д-р Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на Софийския университет и домакин на събитието. „Развитите държави се чувстват притиснати от обективната икономическа реалност и търсят начини за запазване на своята преднина, включително в сценариите за деглобализация, протекционизъм и силно държавно лидерство, които бяха свикнали да отричат“, допълва той.

Форумът „Държавни и бизнес стратегии за икономиките в преход в ерата на деглобализацията“ ще се проведе в Ректората на Софийския университет на 26 септември от 9:00 до 14:00 ч. в Заседателна зала 1 и от 15.00 до 17.00 часа в зала 224.

Държавни и бизнес стратегии за преходни икономики в епохата на деглобализация

Strategic Management Society

Разширен семинар

Сряда, 26 септември 2018 г.

Софийски университет "Св. Климент Охридски "

Програма

9:00 Откриване

проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на Софийския университет

доц. д-р. Теодор Седларски, Декан на Стопанския факултет

Въведение

проф. д-р Тимъти Девини, Университет на Лийдс

проф. д-р Йоахим Швалбах, Хумболтов университет - Берлин

9:15 Държавни и бизнес стратегии. Какво знаем и се нуждаем да знаем

Марджъри Лилис (Университет на Индиана), Габриел Бенито (Норвежко бизнес училище), Дана Минбаева (Копенхагенско бизнес училище)

10:30 Почивка

10:45 България: стратегии за държавата и бизнеса

Тим Курт (Президент на Германо-българската индустриално-търговска камара), Красен Станчев (Софийски университет), Теодор Седларски (Софийски университет), Георги Чобанов (Софийски университет)

13:30 Новата популистка реалност в развиващи се и развити икономики

Тимъти М. Девини (Университет на Лийдс), Кристофър Хартуел (Университетът в Борнмът), Даниел Смилов (Софийски университет)

15.00 Държавни и бизнес стратегии за икономики в преход в епохата на деглобализация за преходни икономики

Майкъл Спенс, Носител на мемориалната Нобелова награда за икономика, 2001 г.

15:45 Дискусия. Държавни и бизнес стратегии за преходни икономики в ерата на деглобализацията за преходните икономики