Начало / Новини / Календар / Университетска телевизия „Алма матер” представя документален филм на „Ателие” - "Монолог за червения цвят"

БНТ 2

В „Монолог за червения цвят“ Стефан Тодоров разказва за избора си да бъде художник. Във формата на монолог той прави своеобразен анализ на елементите на творческия акт. Разказва за самотата не като самота, а самотата като едно от най-необходимите условия за построяване на живописно произведение. Без суета и крилати фрази Стефан не прикрива своето несъгласие със света, в който живее и твори.

3-m

Стефан Тодоров е един от най-известните български художници, които са добре познати и извън границите на Родината. Негови картини има в частните колекции на сенатор Хилари Клинтън, принца на Мароко, в императорския дворец на Япония и много други.

Разказът на Стефан Тодоров не разглежда само това какво е да си художник и физиката на творческият акт, а прави една социална и културна дисекция на българското общество. С усмивка споделя за криворазбраните ценности не само в сферата на култура и изкуство, а в това, че всеки ден сме принудени да живеем в грозна среда.

„Монолог за червения цвят“ е личен и силно критичен разказ за артиста и света, който го заобикаля.

1-m