Начало / Новини / Календар / Уъркшоп с климатолозите Валери До и Хулиан Виямайор Морено, изследователи на субтропичното явление клетката на Хедли

Конферентна зала, Ректорат

На 29 октомври (понеделник) от 14:30 ч. до 15:30 ч. в Конферентната зала на СУ "Св. Климент Охридски" ще се проведе уъркшоп, посветен на последните научни изследвания на явлението клетката на Хедли и неговата връзка с глобалното затопляне - „Мистерията на разрастващите се тропици“.

Сушата засяга повече хора в световен мащаб от което и да било друго природно бедствие. За последните 30-40 години учените наблюдават зачестяване на сушите в области като западните части на субтропична Южна Америка, най-южните части на Австралия и Северна Америка, и Средиземноморието в сравнение с предходни исторически периоди. А субтропичният климат е пряко свързан с движението надолу на т.нар клетка на Хедли – мащабна тропическа циркулация на въздуха, която обхваща половината планета.

Мащабният изследователски проект THEMES, подкрепен от Климатичната инициатива на Фондация БНП Париба, има за цел да реконструира развитието на явлението през последните столетия и паралелно да изучи как климатичните промени допринасят за разширяването на клетката на Хедли. Проф. Валери До (Laboratoire des sciences du climat et de l'environnement (LSCE/IPSL, CNRS/CEA/UVSQ)) е водещ изследовател на проекта, а д.п.н Хулиан Виямайор Морено (Laboratoire d’océanographie et du climat/IPSL, UPMC/CNRS/MNHN/IRD) е част от екипа.

През последните десетилетия клетката на Хедли се е разширила към полюсите, изменяйки дъждовните сезони и увеличавайки субтропичната суха зона, особено в Южното полукълбо. Очаква се тези тенденции да продължат да се развиват през 21 век. Днес академичната общност отчита експанзията на клетката на Хедли, но все още не познава добре нито нейния механизъм, нито може да предвиди дългосрочния обхват на явлението.

По време на уъркшопа „Мистерията на разрастващите се тропици“ те ще разкажат подробности за работата си, актуалните резултати от направените до момента изследвания и очакваните ползи от напредъка на проекта. Една от тях е значително подобряване на точността на климатичните симулации до 2100 г.

Събитието се организира от: БНП Париба - клон София, Фондация БНП Париба и Катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" към Геолого-географски факултет на Софийски университет.