Начало / Новини / Календар / „Транснационалните корпорации в Китай: промяна в китайската политика спрямо компаниите с чуждестранни инвестиции“. Гост-лектор проф. Дун Лили

Българска търговско-промишлена палата, ет. 1, зала А, адрес: гр. София, ул. „Искър” 9.

Професор Дун Лили е доктор по икономика, изучавала е „Международен бизнес и икономика“ в Китайския народен университет. От 2003 г. до сега преподава международна търговия, международен бизнес, международен мениджмънт и организация на световната търговия в Пекинския университет за чуждестранни изследвания, факултет Международни икономически отношения. През 2006 г. посещава университета “Woosong” в Корея, където изнася серия от лекции: „Въведение в китайската икономика“ и „Международна търговия“. През 2009 г. изнася лекцията „Въведение в китайската търговска политика“ в Тайванския университет „ShihChien“. В периода 2009 – 2010 г. е гостуващ лектор в Калифорнийския университет в Бъркли.

Професор Дун Лили провежда изследвания в много области, сред които преки чужди инвестиции, международни търговски практики и теории, организация на световната търговия, китайска икономика и бизнес.

За лекцията:

От 1993 г. насам Китай се нарежда на първо място като дестинация на вътрешни преки чужди инвестиции. Евтината работна ръка, подобряващите се инфраструктурни условия, данъчните облекчения, по-свободните регулации за опазване на околната среда, наред с много други фактори превръщат страната в атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори от цял свят. Напоследък обаче се забелязва промяна в отношението на Китай към преките чуждестранни инвестиции - китайското правителство прави някои важни изменения в политиката спрямо преките чуждестранни инвестиции, като най-осезаемо е отмяната на преференциалните данъчни условия за чуждестранните инвеститори. Същевременно, от 2008 г. насам са приети много по-стриктни закони за труда, вследствие на които цената на работната сила се е повишила.

А каква ще бъде следващата стъпка? Променя ли китайското правителство отношението си спрямо преките чужди инвестиции? Дали Китай все още е атрактивна дестинация за чуждестранните мултинационални корпорации?

Лекцията ще проследи настоящото развитие на преките чуждестранни инвестиции в Китай не само от перспективата на вътрешните преки чужди инвестиции, но и от гледна точка на макроикономическото развитие на страната.

Economy 5