Начало / Новини / Календар / Световен ден на логиката

Онлайн в ZOOM

На 15 януари 2021 г. от 9.30 часа Факултетът по математика и информатика ще отбележи онлайн Световния ден на логиката (14 януари), включен в календара на ЮНЕСКО. Инициативата се осъществява заедно с Института по математика и информатика на БАН и Института по философия и социология на БАН. Ще бъде проведено съвместно заседание на Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, на Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН и на Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН. Съвместният семинар е включен в официалната програма на Третия световен ден на логиката. https://wld.cipsh.international/wld.html . На него ще бъдат представени 10 научни доклада от трите институции.

Официалните гости, които вече са потвърдили участие в откриването на форума са ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков, проф. Жан-Ив Безио (Jean-Yves Béziau), организатор на Първия световен ден на логиката през 2019 г. и главен редактор на списание Logica Universalis, зам.-министърът на Министерството на образованието и науката Карина Ангелиева, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН и Нейно превъзходителство д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис (Maria Edileuza Fontenele Reis), посланик на Федеративна република Бразилия в Република България и Република Северна Македония, която като бивш посланик на своята страна в ЮНЕСКО има големи заслуги за включването на Световния ден на логиката в Календара на ЮНЕСКО.

Banner-600x229

На 13 ноември 2019 г. ЮНЕСКО обяви 14 януари за Световен ден на логиката и го включи в своя календар на Международните дни на ЮНЕСКО. Датата не е избрана случайно, а е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. е починал Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 година е роден Алфред Тарски. През 2021 г. година Световният ден на логиката ще се проведе за трети пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През 2020 г. то е отбелязано с 60 научни форуми в 35 страни, а през тази година към момента вече има заявки от 25 страни.

Събитието ще се проведе посредством платформата Zoom и всеки желаещ може да се присъедини като последва линка:

https://us02web.zoom.us/j/84006543603?pwd=UjVMK0dFaFJwN2t6L1pPR2FhT2o0dz09

Meeting ID: 840 0654 3603

Passcode: 116245

Програма