Начало / Новини / Календар / Среща-разговор с акад. Пламен Карталов "Да поставиш Парсифал"

Конферентна зала, Ректорат

Събитието се организира от Философския факултет на Софийския университет, катедра "Логика, етика и естетика", съвместно със Софийска опера и балет, БАН, НАТФИЗ и Нов български университет.

Във връзка с предстоящата премиера през юли 2017 г. на "Парсифал" - опера от Рихард Вагнер за първи път в България, Софийската опера и балет за втора поредна година стартира проект, изцяло насочен към приобщаването и популяризирането на творчеството на великия немски композитор сред студентската и младежката аудитория.

Проектът има за цел продължаване и разрастване на инициативата "Вагнер за студенти", започнала през 2016 г. и преминала с успех, както и спомагане опазването на ключово европейско културно наследство в областта на оперното изкуство.

Посредством интерактивни подходи, ангажиращи и привличащи вниманието на младите хора, проектът "Вагнер за студенти - Парсифал" си поставя за цел превръщане делото на Рихард Вагнер, и в частност операта "Парсифал", в разпознаваем символ сред учениците и студентите.

Проектът предвижда репрезентационни подходи под формата на серия от обучителни семинари, прожекции, презентации, демонстрации на грим, игри, викторини и др., чрез които да бъде насочен интересът младите хора към творчеството на великия композитор.