Начало / Новини / Календар / Софийският университет ще бъде домакин на международния форум Diplomatic, Economic, Academic and Cultural Days

Аула, Ректорат

В периода 23-26 април 2018 г. в София ще се проведе инициативата на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация (CIDIC) Diplomatic, Economic, Academic and Cultural Days.

На 25 април 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на две паралелни сесии на форума. Събитието ще бъде открито в 9.00 часа в Аулата от ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков, ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, заместник-министъра на образованието и науката Петър Николов и генералния секретар на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) г-жа Крис Дейонкшир.

Председател на научния форум ще бъде барон Ернест дьо Ламин де Бекс, а академичният съветник на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация (CIDIC) проф. Ян Корнелис ще представи двете паралелни сесии на събитието: 16+ 1 in EU-China relations и Start-ups, motors for new economic and societal activity.

Събитието се организира с подкрепата на Посолството на Република България в Брюксел и Посолството на Кралство Белгия в София. Форумът се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е значимо събитие в областта на икономиката, образованието и културата в международен мащаб.

Във форума ще вземат участие преподаватели и учени от различни факултети на Алма матер, Университета за национално и световно стопанство, представители на Министерството на икономиката, Българската агенция за инвестиции, Българската стартъп асоциация, София Тех Парк, Университета в Копенхаген, Университета Фудан, Брюкселската дипломатическа академия, Висшето франкофонско училище по администрация и мениджмънт и др.

Европейският център за икономическа, академична и културна дипломация (CIDIC) е основан през 2010 г. по предложение на дипломати, които се обединяват около идеята за необходимостта от по-голяма ефективност при установяването на икономически и академични контакти. Тази тенденция днес се нарича "Икономическа и академична дипломация" и представлява инструмент за дипломатическите представители в подкрепа на икономическите мерки, предприети от техните правителства. Това подпомага работата на дипломатите в търсенето на нови пазари и за привличането на чуждестранни инвеститори.

ПРОГРАМА