Начало / Новини / Календар / Софийският университет ще бъде домакин на международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания

Ректорат

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, която ще се проведе от 15 до 18 юли 2024 г. в Ректората.

В продължение на три дни едновременно ще текат над двадесет научни сесии с различна тематика, в които ще участват над 300 учени от Европа и останалите континенти и около седемдесет студенти, за които се организира специално събитие в сградата на Богословския факултет. Предвидени са и три пленарни доклада на изтъкнати изследователи от Великобритания, Италия и България, както и три извънредни сесии, организирани допълнително от Софийския университет като домакин на събитието.

Ще бъдат организирани и паралелни събития, сред които три изложби: интерактивна изложба „Искони бѣ слово“ във фоайето на Ректората на Софийския университет, изложба „Под закрилата на святото“ в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“, придружена от представянето на новата книга на проф. Христо Трендафилов „Парапетът. Топики и съответствия“, както и изложба „Библията и нейните изследователи“ в Университетската библиотека.

Едни от най-реномираните издателства за научна литература като Брил, Абнер и издателството на Софийския университет ще разположат свои щандове в Ректората по време на конференцията. За желаещите са организирани специални посещения на културноисторически забележителности в София и страната по време на и след края на конференцията.

Откриването на конференцията ще се състои на 15.07.2024 г. от 17.30 часа в Аулата на Софийския университет, а закриването е предвидено за 18 юли 2024 г. в 19.00 часа в Университетската ботаническа градина.

За организирането на конференцията Софийският университет е подпомогнат от Националната библиотека “Св. Кирил и Методий“, Регионалния исторически музей - София, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“, Националната научна програма „Утвърждаване и развитие на българистиката в чужбина“, Музея за християнско изкуство към Националната художествена галерия, фирма АГИТПРОП ООД, Университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Повече за конференцията и Асоциацията може да научите от следния линк https://www.eabs.net/EABS/EABS/Conferences/Sofia-2024/Schedule-at-a-Glance.aspx?hkey=f4c839c6-1d99-436c-9ec3-64643674e52b , като окончателният вариант на програмата се очаква до дни.

Пресконференция с участието на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев и представители на Организационния комитет е насрочена за 10.07.2024 г. от 11.00 часа в пресклуба на БТА.