Начало / Новини / Календар / Софийският университет и „ЕКОПАК България“ стартират информационна кампания за въвеждане на разделно събиране на отпадъци

Конферентна зала, Ректорат

На 15 март 2017 г. в 11.00 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще стартира информационно-образователна кампания за въвеждане на разделно събиране на отпадъци в Ректората на Софийския университет.

С помощта на „Екопак България“ АД Софийският университет стана първото висше училище в България, което събира разделно отпадъци. Най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки дари 50 метални кошчета за Ректората на Университета.

По време на събитието студентите и преподавателите на Софийския университет ще се запознаят с екзотичното пътешествие на Емо Чолаков по пътя на отпадъците и неговите интересни клипчета за това какво се случва с всичко, което ние изхвърляме с лека ръка. Ще научат и важни и полезни факти за отпадъците, които попадат в цветните контейнери, техния път и резултатите от тяхната преработка.

Лекция за разделното събиране и рециклирането ще изнесе изпълнителният директор на „Екопак“ Тодор Бургуджиев.

По време на събитието ще бъде даден старт и на организирания от „Екопак“ конкурс за студенти. Подробна информация за конкурса може да бъде намерена на адрес: http://ecopack.bg/game-students/

За ЕКОПАК България:

ЕКОПАК България АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки, която работи в полза на обществото и природата. Организацията се финансира само от членските вноски на своите 1195 компании-членове, които пускат на българския пазар опаковани продукти. Законът за управление на отпадъците ги задължава да събират и рециклират 60% от пуснатите на пазара опаковки. Крайната цел е да се намали количеството отпадъци, което се депонира на сметищата. От това печелят всички хора в България.

Изградената от ЕКОПАК национална система за разделно събиране включва над 15 000 контейнера, които обслужват повече от 2 600 000 жители в 63 общини. ЕКОПАК е изградила 15 броя собствени сепариращи инсталации. Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 430 хил. т., като те осигуряват над 200 работни места. ЕКОПАК има сключени договори с 30 завода за рециклиране на суровини на територията на България, което позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките.