Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Аула

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май.

Празникът ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков.

Академично слово на тема: „Св. Св. Кирил и Методий и византийската "политика на забравата" ще произнесе ръководителят на катедра "Стара история, тракология и средновековна история" в Историческия факултет на Софийския университет проф. д-р Александър Николов

По време на академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Шестнадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация “Св. Климент Охридски” за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието за 2022 г., а Фондация „Блага Димитрова“ ще връчи традиционната си стипендия на студент от Факултета по славянски филологии.

За осма поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в профил „Радио“ на специалност „Журналистика“. Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.

По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.

plakat 24.05.2022@1.5x