Начало / Новини / Календар / Регионален семинар, посветен на Международното студентско състезание MIC3 “Идеи за приложения на малки спътници”, организирано от UNISEC-Global

Зала А315 на Физическия факултет, бул. "Джеймс Баучър" № 5

Физическият факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Българският аерокосмически клъстер CASTRA организират на 20 май 2014 г. (вторник) от 17:15 до 19:45 ч. в зала А315 на Физическия факултет, бул. "Джеймс Баучър" № 5, РАБОТЕН СЕМИНАР MIC3 (http://www.phys.uni-sofia.bg/, посветен на Международното състезание MIC3 в Япония през ноември 2014 г. "Идеи за приложения на малки спътници" (http://www.spacemic.net/).

Основната тема на семинара са малките спътници – нов инструмент за изследвания и бизнес. Едно приятно усещане ще ви осигури демонстрацията на живо на модел в мащаб 1:1 на малък спътник “CubeSAT”, създаден с учебна цел от инженер-физик О. Огнянов от аерокосмическия клъстер и частично финансиран със средства от магистърски програми от Физически факултет. Ще се представи и проектът и реализацията до този момент на Земна станция за комуникационна и телеметрична връзка с малки спътници във Физически факултет, както и работата по малки спътникови двигатели и тяхното приложение и по хиперспектална оптична камера за малък спътник. Ще се представи и кратка информация за организацията, изискванията, сроковете и възможностите за участие в състезанието MIC3 в Япония през ноември 2014 г. През 2012 г. отбор от Софийски университет взе участие в предишното състезание MIC2 и се класира за финала (https://www.uni-sofia.bg/). Да опитаме и тази година!

f1

Важно: Семинарът на 20.05.2014 може да бъде наблюдаван на живо и през Интернет след предварителна заявка. За регистрация за online достъп до WEB семинара, моля пратете заявка на info@castra.org до ден преди датата на събитието.

Организацията и провеждането на състезанието “Mission Idea Contest” (http://www.spacemic.net/) е само една от задачите на UNISEC-Global (University Space Engineering Consortium). Повече информация за визията и целите на тази международна организация може да намерите на сайта на UNISEC-Global (http://www.unisec-global.org/), включително и на български език. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ вече направи първите няколко стъпки за създаване на Българска секция на UNISEC-Global. Необходими са още мотивирани и дейни студенти и преподаватели както от Софийския университет, така и от други университети, за да се създаде една работеща секция и в България. За повече информация се обръщайте към доц. Пламен Данков и д-р Веселин Василев, които са контактни лица за България към UNISEC-Global и MIC3 (http://www.unisec-global.org/dankov.html).

f2