Начало / Новини / Календар / Разходка и дебат от поредицата „РЕ-ТУР: Градът на фокус“: „Женски пазар: обновяване или обезлюдяване?“

Женски пазар, сборен пункт: https://maps.app.goo.gl/L1rHGn9TCDg5dFNr6

 

Едно от най-оживените места в града - Женският пазар, е пресечна точка на социални, културни и икономически транзакции - инфраструктура на (почти) неформална градска икономика. Плановете за обновяването му се превръщат в пространство на напрежение между жителите на града, институциите, търговците и живущите в близост, като всяка една от страните припознава различен залог в трансформация му.

Този разговор ще се фокусира върху границата между подобряване и заличаване и ролята на градоустройството и архитектурата като политически инструменти за управление. Ще започнем с разходка на терен и ще продължим дебата в галерия „Сердика“ (ул. „Цар Самуил“ 90 Б, етаж 2) на Женския пазар.

Това е четвъртото събитие от поредицата на Културния център на СУ „РЕ-ТУР: Градът на фокус“, чиято цел е да извади разговора за архитектура и градоустройството от тесния кръг на професионалните среди и да насърчи диалога между граждани, активисти и експерти. Модератор на поредицата е арх. Слава Савова, а нейни събеседници на 5 юни ще бъдат:

- Иван Василев (заместник-кмет, СО)

- проф. Александър Кьосев (културолог, СУ)

- гл. ас. Никола Венков (социолог, ИФС, БАН)

- арх. Виктор Димов (докторант, УАСГ)

- Дойчин Котларов (юрист, КвАРТал)

–––

Следващи дискусии от поредицата:

– 12 юни – „Инфраструктурни връзки и социални разделения“

11