Начало / Новини / Календар / Публична лекция на тема: „Титанът Гилгамеш – между божественото и човешкото“ (Представяне на първия оригинален превод на епоса за Гилгамеш от акадски на български език)

Заседателна зала 1, Ректорат

На 16 май 2019 г. от 18.00 ч. в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе публична лекция на тема: .„Титанът Гилгамеш – между божественото и човешкото“ (Представяне на първия оригинален превод на епоса за Гилгамеш от акадски на български език). Лектор ще бъде д-р Страхил В. Панайотов. Вход свободен.

Събитието се организира от Катедра арабистика и семитология към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институт за исторически изследвания, секция „Помощни исторически науки и информатика“, Българска академия за науките.

Асириологът, д-р Страхил В. Панайотов, ще представи предания за месопотамския герой Гилгамеш. Полубог, притежаващ изключителна сила, Гилгамеш упражнява тиранична власт над хората на древния град Урук, чиито развалини са запазени в южен Ирак. Недоволни от безчинствата на Гилгамеш, месопотамските божества създават дивака Енкиду, за да го противопоставят на Гилгамеш. Енкиду е отгледан от диви животни и окултурен от проститутка. Той встъпва в ожесточена борба с Гилгамеш, която прераства в плътска любов, изпълнена с приключения в кедрови гори, кошмари, трепетно очакване, сражения с небесния бик, както и видения от задгробния свят. След смъртта на Енкиду Гилгамеш се впуска в дирене на вечния живот, което го отвежда по пътя на слънцето и дори през водите на смъртта. Лекцията е част от първия оригинален превод на епоса за Гилгамеш от акадски на български, осъществен от д-р Панайотов.

Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".