Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Рене Блок – част от цикъла "Въведение в съвременното изкуство 2015"

Галерия „Академия“, Национална художествена академия

Публична лекция на Рене Блок – „За мен няма уикенд“. В лекцията си пред българската публика Рене Блок ще разкаже за практиката си като куратор и колекционер през примера на изложбата “Ich kenne kein Weekend. Archive and Collection René Block” в Neuer Berliner Kunstverein (16.09.2015 – 24.01.2016) и Berlinische Galerie (16.09.2015 – 15.02.2016), Берлин, Германия.

*Лекцията ще бъде с превод на български език

РЕНЕ БЛОК е куратор, колекционер и галерист от Берлин. Работил е със световно известни художници като Сигмар Полке, Йозеф Бойс, Герхард Рихтер и Нам Джун Пайк. Тясно свързан е с изследването и разпространението на движението Флуксус и има една от най-значителните колекции с произведения от това течение. Бил е директор на музея Fridericianum в Касел, Германия. Куратор е на 4-тото Истанбулско биенале (1995 г.). Основател на пространството TANAS (Берлин), както и на Edition Block, което е създадено през 1966 г. и е един от най-старите такива проекти за издаване на произведения на съвременни художници в ограничен тираж.

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет, Фондация "Отворени изкуства", Гьоте-Институт София и Чешкия културен център - София.

Лекцията е част от цикъла "Въведение в съвременното изкуство 2015"

Тазгодишното пето издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София ще се проведе под мотото „Кураторите говорят“ и ще постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.
Всички лекции са с вход свободен.
Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.

За повече информация: тук.