Начало / Новини / Календар / Прожекция на украинския филм "Тромпетистът"

Конферентна зала, Ректорат

На 7 март 2017 г. от 17:30 часа в Конферентната зала на Ректората ще се състои прожекция на филма „Тромпетистът“ в превод на студентите украинисти от V курс. Събитието е част от честванията на 20-годишнината от основаването на украинистиката в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Украинският филм „Тромпетистът“ (2014) е комедиен мюзикъл, чиито режисьор е Анатолий Матешко. Текстът и музиката към филма са написани от музиканта Сергей Рябцев от групата Gogol Bordello. Това е историята на един малък тромпетист от Киев – Микола Шевченко. Микола е талантливо момче, което самó композира музика и свири в детски духов оркестър. Една история за съперничеството на два детски оркестъра, история за детския свят, в който всичко е като в този на възрастните – любов, интриги, завист и, разбира се, за доброто, което винаги побеждава злото.

Събитието се провежда в рамките на честването на 20-годишнината от основаването на специалност "Украинска филология" и се провежда от Катедра по славянско езикознание съвместно с Катедра по славянски литератури към Факултета по славянски филологии.