Начало / Новини / Календар / Пролетен ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет

Физически факултет, Астрономическа обсерватория

На 30 април 2022 г. ще се проведе Пролетен ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет. Всички, които искат да прекарат няколко интересни и ползотворни часа, вдъхновени от науката – ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи и граждани – могат да посетят Физическия факултет от 11:00 до 16:00 часа. Астрономическата обсерватория ще отвори вратите си за тях от 16:00 до 22:00 часа.

Посетителите ще могат да видят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание; че може да бъде забавна; че е интелектуално изпитание и удоволствие; че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света. Тя е и необходимост за всеки, който иска да ползва достиженията на технократното общество.

По време на Деня на отворените врати посетителите ще могат да се запознаят с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и с възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката, както и да зададат своите въпроси.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО:

Включва богата лекционна програма, викторина по астрономия, обиколки с гид на лаборатории във Физическия факултет и демонстрация на реална научна апаратура, наблюдения с телескоп и демонстрация на забавни физични експерименти.

Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици ще демонстрира разработените лабораторни упражнения от препоръчителния списък на МОН с акцент върху прогимназиалния етап от основното образование и избираемите модули в XI и XII клас. Учителите ще имат възможност да се запознаят на място с възможностите на Лабораторията и възможностите за сътрудничество.

Актуална информация и промени в програмата могат да бъдат намерени на страницата на Физическия факултет: www.phys.uni-sofia.bg

Място на провеждане:

1. Физически факултет на Софийски университет

Адрес: бул. „Джеймс Баучър“ 5, гр. София,

карта: https://goo.gl/maps/up4usemrE3XbU7wZ7

2. Астрономическа обсерватория на Софийския университет

Адрес: Борисова градина, гр. София,

карта: https://goo.gl/maps/YxzK2qNnnabxLKw38