Начало / Новини / Календар / Проф. Уилям Корниш ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 12 ноември 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Ректората, проф. Уилям Корниш от Университета Кеймбридж, Великобритания, ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет и е за съществения принос на проф. Уилям Корниш за приноса му за укрепване на научното, педагогическото и културното сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университета Кеймбридж. Той е един от основателите на British Law Centre, който от 1998 г. има споразумение за сътрудничество с Юридическия факултет на Алма матер. Програмата се развива изключително успешно, а диплома за завършването й са получили над 200 български студенти.

Проф. Уилям Корниш ще произнесе академично слово на тема: Intellectual Property: An Undue Generalisation?

Проф. Корниш e учил право в Университета в Аделаида в Южна Австралия през 1960 г., през 1962 г. се дипломира като бакалавър по гражданско право в университета Оксфорд, а през 1996 г. защитава докторат по право в Университета Кеймбридж.

От 1970 до 1990 г. проф. Корниш е бил професор по право в Лондонското училище по икономика и политически науки към Лондонския университет. В периода 1990-2004 г. е професор по право в Университета Кеймбридж. Преподавал е също в Оксфорд и Единбург.

До 2004 г. е бил президент на Magdalene College в Кеймбридж.

Той е основател и директор на Центъра за европейски правни изследвания и на Звеното за интелектуалната собственост към Юридическия факултет на Университета Кеймбридж.

Бил е член на Британската академия и външен академичен член на Института „Макс Планк“ за иновации и конкуренция в Мюнхен, Германия.

Като специалист по интелектуална собственост е член на редица камари и дава становища по въпроси в тази сфера на институции и компании с регионално и глобално значение в различни държави.

Проф. Уилям Корниш е бил арбитър в Центъра за арбитраж и медиация на Световната организацията за интелектуална собственост и е участвал в първите дискусии за внедряването на цифровата технология при разрешаването на спорове.

От 1981 до 1989 г. е бил специален съветник на Комитета на европейските общности по въпроси, свързани с правата на интелектуалната собственост към Камарата на лордовете.

Автор е на редица изключително популярни изследвания и публикации по въпросите на интелектуалната собственост. Сред най-известните са Intellectual Property, Trial by Jury, Law of Restitution, Law and Society in England, Oxford History of English Law (съвместно с други изследователи).