Начало / Новини / Календар / Проф. Йоханес Райнхарт ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 19 април 2022 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, проф. Йоханес Райнхарт ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии и е по повод неговото съдействие за академичния обмен на студенти и преподаватели и за активното му сътрудничество със Софийския университет.

Проф. Йоханес Райнхарт ще произнесе академично слово на тема: "Моята среща със старобългарския език и литература".

Проф. Йоханес Райнхарт е един от най-видните изследователи на палеославистиката, откривател на неизвестни славянски текстове, изследовател на славянското ръкописно наследство, изтъкнат специалист по етимология.

1

Роден е на 2 март 1951 година във Виена, където се дипломира, защитава докторска дисертация и преподава във Виенския университет. Със своята ерудиция и прецизност проф. Райнхарт, ученик на видния учен Франтишек Мареш, е типичен представител на прочутата виенска славистика, чиито основи са поставени от големия славист Ватрослав Ягич. Също като своите учители и предшественици Йоханес Райнхарт има широки интереси в областта на палеославистиката, като съчетава чисто лингвистичните проучвания с комплексните изследвания върху различни славянски паметници. Той е един от малцината учени, които познават еднакво добре средновековната източнославянска и южнославянска ръкописна традиция, кирилското и глаголическото ръкописно наследство.

Проф. Райнхарт се обръща често към въпросите на старобългарския и българския език в своите лекции. Той води дълги години основните курсове и упражнения по старобългарски език във Виенския университет. Неговите курсове се отличават с прецизни съпоставителни наблюдения, както е при лекциите на тема „Богомили, патарени и хусити“ и „История на славянските секти“. Широките интереси и енциклопедичните познания на проф. Райнхарт му позволяват да направи и обзор на развитието на славянското езикознание с привличането на най-важните имена от българската славистика в курса му „Увод в славянското езикознание“.

Преподавател с широки научни интереси и задълбочена подготовка, той е научен ръководител на десетки дипломни и докторантски работи. Той помага като академичен наставник през последните 15 години на редица български докторанти от Катедра „Кирилометодиевистика“ на Факултета по славянски филологии на Софийския университет, както и на студенти от Факултета по славянски филологии. Проф. Райнхарт е редовен участник в научните форуми, организирани от Катедра „Кирилометодиевистика“ и самият той винаги радушно приема изследователите от Софийския университет на научните прояви, организирани от Института по славистика на Виенския университет.