Начало / Новини / Календар / Проф. д-р Кун Ленартс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 23 март 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, председателят на Съда на Европейския съюз проф. д-р Кун Ленартс ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването на световно признатия юрист в областта на европейското право и сравнителното конституционно право с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Юридическия факултет.

Проф. д-р Кун Ленартс ще произнесе академично слово на тема: „Европейският съд по правата на човека и Съдът на Европейския съюз: Създаване на синергии в областта на защитата на основните права“.

Кун Ленартс е роден през 1954 г. Завършва Университета в Льовен със степен по право (1974 г.). През 1978 получава магистърска степен по право, през 1979 година става магистър по публична администрация в Харвардския университет. През 1982 година защитава докторска степен по право в Университета в Льовен. Докторската му дисертация е посветена на сравнителноправно изследване на европейското и американското конституционно право и юриспруденцията на Съда на Европейските общности и Върховния съд на САЩ.

След защитаването на докторската си работа през 1983 г. Кун Ленартс е назначен за професор в Юридическия факултет на Университета в Льовен, където преподава и досега. Основател през 1990 г. и директор до 2009 г. на Института за европейско право към Университета в Льовен, който е в основата на изготвянето и публикуването на някои от водещите учебници по институционно и процесуално право на Европейския съюз. Институтът е водещ академичен център за преподавателска и научноизследователска дейност в сферата на правото на Европейския съюз и сравнителното конституционно право.

Гост-професор в Харвардския университет, Колежа на Европа в Брюж, Академията за европейско право във Флоренция, Университетите в Гент, Антверпен и Брюксел, Кингс Колидж в Лондон и др.

Бил е последователно съдебен секретар, член на Брюкселската адвокатска колегия, действащ като адвокат пред Съда на Европейските общности, съдия в Първоинстанционния съд, съдия в Съда на Европейския съюз и заместник-председател на Съда. От октомври 2015 година е председател на Съда на Европейския съюз.