Начало / Новини / Календар / Проф. Бари Бариш ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 12 декември 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Ректората, проф. Бари Бариш от Калифорнийския технологичен институт ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Физическия факултет и е за съществения принос на проф. Бари Бариш за приноса му за поставянето и осъществяването на безпрецедентен по прецизност лазерен експеримент по регистрирането на гравитационни вълни.

Проф. Бари Бариш ще произнесе академично слово на тема: „Айнщайн, черните дупки и гравитационните вълни“.

През 2017 г. проф. Бариш е удостоен с Нобелова награда за физика за върховите си постижения в постигането на безпрецедентна прецизност на интерферометрични измервания, довели до регистрирането на гравитационни вълни.

Проф. Бари Бариш е роден през 1936 г. в Омаха, Небраска, САЩ. През 1957 г. завършва бакалавърска степен по физика, а през 1962 г. защитава докторат в Калифорнийския университет в Бъркли. Започва своята кариера като научен сътрудник в Бъркли (1962-1963) и след това като изследовател в Калифорнийския технологичен институт, където прекарва остатъка от кариерата си. През 2005 г. е избран за почетен професор.

Проф. Бариш започва научната си кариера в областта на физиката на високите енергии. Работи по експерименти с линейния ускорител в Станфорд. През 1980 г. се включва в търсенето на магнитни монополи – хипотетична елементарна частица, която представлява изолиран магнит с един полюс. Проф. Бариш ръководи екип за проектиране на експеримент за свръхпроводящ супер колайдер, гигантски ускорител за елементарни частици в Тексас, но Конгресът на САЩ отменя този проект през 1993 г.

От 1994 г. проф. Бариш е главен изследовател в проекта LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Проф. Бариш е в основата на сериозни организационни и технически промени в дизайна LIGO, като например използване на твърдотелни лазери, които са по-мощни, отколкото първоначално планираните аргонови газови лазери. По проекта LIGO се работи в тясно сътрудничество между Калифорнийския технологичен институт и Масачузетския технологичен институт.

В процеса на работа проф. Бариш разбира, че за постигане на целите на проекта LIGO е необходим постоянен персонал от специалисти в много различни области от науката и технологиите и широко международно сътрудничество. През 1997 г. проф. Бариш става директор на LIGO и под негово ръководство се създава LIGO НАУЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО – екип от стотици учени от цял свят.

На 14 септември 2015 г. обновената версия на системата Advanced LIGO за първи път регистрира гравитационни вълни, генерирани от сливането на двойка черни дупки, които се намират на 1.3 милиарда светлинни години от нас.

1