Начало / Новини / Календар / Приемни изпити за професионална квалификация „Авторски театър“ в Софийския университет

Театрална зала, Ректорат

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обявява прием за двугодишна професионална квалификация „Авторски театър“. Програмата е предназначена за студенти с творчески потенциал, креативност и необходимост от себеизразяване.

Приемните изпити ще се проведат на 26, 27, 28 септември и на 10, 11, 12 октомври от 18:00 часа в Театралната зала на Софийския университет .

Обучението има преди всичко практическа насоченост. Води се във формата на ателиета, но дава на студентите и така необходимото теоретично познание за модерните и постмодерните тенденции в изкуството въобще и театъра в частност, за различните стилове и авторски виждания, както и основните методологически и естетически принципи, реформирали театъра от началото на XX век до днес.

Сред преподавателите в специалността са: проф Боян Биолчев („Творческо неписане“), проф. Георги Каприев („Сцената като гранична ситуация“), проф. Александър Шурбанов („Стилознание: Поезията в Шекспировата драматургия“), доц. Георги Лозанов („Театрализация на всекидневието“), проф. Стефан Танев („Авторът и вътрешната истина“), Михаил Лалов (Пространство), Людмила Дякова (Визуална комуникация и образност“), Митко Новков („Хаос и култура, как се организира неорганизируемото“), маестро Румен Бальозов („Изкуствознание“), д-р Петя Йосифова („Човекът-актьор в театъра на Йежи Гротовски“).

Ръководител на специалността е режисьорът Николай Георгиев, създател на Театър – студио „4хС“, с което слага началото на алтернативното театрално образование и така прокарва новите тенденции от Европейския театър в България.

На студентите от специалността „Авторски театър“ ще бъде дадена възможност да се включат в трупата на „Алма Алтер“ – да участват в спектаклите, както и в многобройните международни фестивали.

За повече информация:

Валерия Димитрова, връзки с обществеността на театър-лаборатория „Алма Алтер“, 0896 808 944