Начало / Новини / Календар / Премиера на книгата "Тялото текст" на д-р Петър Пламенов

Театралната зала, Ректорат

Модератор и водещ на събитието ще бъде Митко Новков, а текстове от книгата ще чете Бойка Велкова. Рецензията е на проф.д-р Красимир Делчев. Със специалното участие на балет „Арабеск".

Тялото започва като самоусещане, съзнание за време и за съдба...

Тялото текст“ смело нахлува в противоречията на „постмодерната ситуация“ посредством самата тъкан на тялото. Проследява промените в подходите, моделите и употребите на тялото и телесността. Откровеността и изразителността на тялото го превръщат в текст на самото съществуване.

Като носител на човешко съдържание, на постигнат смисъл и разбиране, анализът показва как тялото от очевидна форма на живота се трансформира в съществен инструмент на културата. То се явява пред прогледа, съблазнява в докосването, променя се във времето и остава последно убежище за оцеляване на спонтанността.

Макар че имаме тела, ние не сме собствените си тела, ние отсъстваме от тялото си, което днес става все по-прозрачно. Единственото наше вече не ни принадлежи, нито имаме инструментите, с които да владеем над него. Какво означава това и какво предстои след тялото?...

Книгата е опит да се даде отговор защо и как тялото се е превърнало от аргумент в питане, от доказателство в хипотеза.

Издателство: СУ „Климент Охридски”

Редактор: Катя Пеева, Полина Костова

Дизайнер на корицата: Десислава Васова

ISBN: 978-954-07-4381-3

Страници: 462

Година: 2018

Книгата „Тялото текст” на Петър Пламенов дръзко се отправя към най-актуалната философска тема за постмодерната ситуация - проблемът за тялото, идентичността ни и езика, за словесните и несловесни „наративи” на живота. Поставя и се опитва да даде отговор на редица парливи въпроси:

-Защо епохата на свръхпроизводството и материалната презадоволеност, наместо да подпомогнат комфортното битие на човека да му донесат безгрижие и радост, го изправят пред нови изпитания?!

-Защо науката и медицината макар и реално да подпомагат красотата и здравето на тялото, принуждават днешния човек да се отчуждава от тялото си?

-Какво означа че имаме тяло?!

-Какво правим с телата си?!

-Възможни ли са постчовешки тела?

-Защо силиконовата манекенка и културистът са възможни само в епохата на консумеризма свръхразвитите технологии?

-Може ли тялото да се пренесе във виртуалността и да живее там?

Петър Пламенов е доктор по философия, магистър по литературознание и култура. Завършва НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“. Преподава естетика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на редица изследвания в областта на философията, естетиката и културата. Сътрудничи на редица издания за култура сред тях в-к КУРТУРА, ЛИК, Артизанин, Алтера и др.

Tialoto text