Начало / Новини / Календар / Представяне на трите последни книги на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков)

Аудитория 8 на Богословския факултет

На 14 декември 2023 г. от 18.00 ч. в Аудитория 8 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени трите последни книги на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков). Изданията Образци на пастирско служение в Русия (18-29 в.), Вярвам, затова и говоря и Пазете душите си излязоха през последните години в сътрудничество на архиерея с издателството на Двери.

Домакин на представянето ще е Богословският факултет на Софийския факултет, като встъпителните думи ще са на декана доц. д-р Ивайло Найденов. Той ще разкаже за духовните връзки и съвместна дейност на митр. Йосиф с Алма матер на богословите. По тази причина беше решено представянето на книгите да стане в контекста на стогодишнината на Богословския факултет.

Редакторите на изданията – проф. д-р Иван Желев, д-р Златина Каравълчева и гл. ас. д-р Полина Спирова – ще разкажат за работата по подготовката за издаване на текстовете на митр. Йосиф, както и за съвместната си дейност с владиката.

Архиереят е известен сред църковната общественост с публицистичните си текстове, а неговите емоционални проповеди, винаги свързани с актуални събития, вълнуват не само богомолците, които ги чуват в храма и към които пряко са адресирани, но и тези, които се запознават с тях чрез медиите.

Книгите, които ще бъдат представени в Богословския факултет, включват автобиографични и исторически текстове, статии, доклади, размисли, проповеди и пастирски послания на митр. Йосиф, който повече от четири десетилетия обгрижва нашите сънародници и други православни християни, принадлежащи към българската задокеанска епархия.

123