Начало / Новини / Календар / Представяне на сборника с разкази "Soapdodgers/ 1 Prague.Outside" на шотландския писател Брайън Стюарт

Библиотечно - информационен център по англицистика и американистика, Ректорат

На 8 юни от 16 ч., в Библиотечно - информационния център по англицистика и американистика на Софийския университет, Централно крило, ет. 5, ще бъде представен сборникът с разкази Soapdodgers/ 1 Prague.Outside на шотландския писател Брайън Стюарт.

Този сборник от къси разкази представя шотландския характер, разглеждайки го през призмата на края на 20 век.

Персонажите, с които се сблъскваме, са изображения на различни аспекти на човешкото състояние. Те са образец и на нещастията, които продължават да нападат и измъчват шотландската нацията. Главните герои варират от тези, които (обикновено) емигрирали, успяват в живота, до отчаяните, чието съзнание преждевременно напуска тази смъртна земя, в резултат на тази чисто човешка и шотландска черта, позната като болестта на отчаянието. Между тези две крайности откриваме безнадеждно обикновения, песимистичния и този, който дава израз на класическата шотландска склонност да изтръгва поражение от челюстите на победата. Разказите, предимно фокусирани върху шотландското нещастие, са изпълнени с чувство за хумор, макар и дълбоко саркастично.

Новелата „1 Prague. Outside” настанява шотландския главен герой в чешката столица, през 90-те години на миналия век, сред група от чуждестранни, предимно английски, работници мигранти. Градът е процъфтяващ и англоезичните гастербайтери изживяват времето на живота си. Всички с изключение на нашия човек, който не може да преодолее екзистенциалната си тревога и презрението към всички около него, всички, без шотландско-канадския му приятел, на когото той успява да предаде неподправена частица от Шотландия.

Брайън Стюарт е роден и израсъл в Северен Ланкаршър, Шотландия. Завършва университета в Глазгоу с магистърска степен по „Антропология на Балканите и проучване на Централна и Източна Европа”. Оттогава е живял и работил в Прага, Талин и Бремен.

През времето си в Германия и Чехословакия, Брайън развива любовта към литературата на тези земи. Повлиян е основно от Кафка, Кундера, Кант, Хегел, Шопенхауер, Ницше, Томас Ман и други.

Страстен любител на рок музиката, Брайън дълбоко вярва в жанра като толкова важна форма на изкуството, колкото и т.нар. "възвишено" изкуство, а 70-те на XXв. са апогей на рока според него.

Когато не чете великолепна литература или слуша най-добрата музика на земята, Брайън ръководи Шотландския културен център и Каледонската школа по английски в София, където живее с жена си Бранимира и двете им деца - Андрю и Алисън.