Начало / Новини / Календар / Представяне на събитията от проекта “Are” и чешко съвременно изкуство от Едит Йержабкова и Зузана Блохова - част от цикъла "Въведение в съвременното изкуство 2015"

Конферентна зала, Ректорат

Представяне на събитията от проекта “Are” и чешко съвременно изкуство от Едит Йержабкова и Зузана Блохова. (на английски език)

ЕДИТ ЙЕРЖАБКОВА e куратор и критик от Чехия. От 2010 работи като главен куратор във Fotograf Gallery (Прага), както и в Изследователския център към Художествената академия в Прага. 2009-2010 е куратор в Museum of Art в Оломоуц (Чехия), от 2006 – куратор изложби и колекции и заместник директор на Klatovy / Klenová Gallery (Прага). Работи като критик на свободна практика за чешки и международни издания, сред които: Ateliér, Umění, Kulturní týdenník A2, Art & Antiques, Flash Art, Fotograf, Pars, Vlna, Umělec, Revue Labyrint. През 2009 е ко-куратор на 4-тото Биенале в Прага.

ЗУЗАНА БЛОХОВА е един от кураторите, които стоят зад дейността на „Are“, както и член на артистичната група „Рафани“. Сред основателите и директор на галерията SVIT в Прага. Работила е като куратор в галерията и резиздентната програма на MeetFactory (Прага), както и за експерименталното пространство NoD (Прага).

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет, Фондация "Отворени изкуства", Гьоте-Институт София и Чешкия културен център - София.

Лекцията е част от цикъла "Въведение в съвременното изкуство 2015"

Тазгодишното пето издание на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ в София ще се проведе под мотото „Кураторите говорят“ и ще постави акцент върху фигурата на куратора – ролята му в съвременното изкуство, различните измерения на кураторството и преминаването в други полета като критика, колекциониране и менажиране на институции и независими пространства. За първи път в платформата участват и международни гост-лектори, които ще представят своята кураторска практика в международен контекст.
Всички лекции са с вход свободен.
Желателно е предварително записване с имейл на адрес assistant@sariev-gallery.com.

За повече информация: тук.