Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата на доц. д-р Борислав Градинаров „Силата на системния фактор"

Конферентна зала, Ректорат

На 10 май 2019 г. от 16.00 ч. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде представена книгата на доц. д-р Борислав Градинаров „Силата на системния фактор", издателство "Изток-Запад". Ще бъде проведена и дискусия на тема:
„Наистина ли „Бог не си играе на зарове с Вселената“ (Айнщайн)?“.

В писмо от 1926 г., адресирано до Макс Борн, авторът на Теорията на относителността, Алберт Айнщайн, пише: "Квантовата теория дава много, но това едва ли ни доближава до старите тайни. Във всеки случай аз съм убеден, че Той (Господ) не играе на зарове с Вселената". А по-надолу великият физик добавя, че за разлика от своя колега Борн, за когото случайността е неотделима част от действителността, той вярва в един подреден свят, който обективно съществува и се надява, че някой ще открие по-реалистична или по-стабилна основа на този свят, отколкото самият той е имал късмета да намери. За обществото, в което хората и техните интереси, намерения, емоции и конфликти са основни двигатели на процесите и което моделира по неповторим начин собствената си „биография“, случайността и неопределеността са нещо много повече от общ фон върху който се разиграват събитията. Тя е основата, общата рамка и непреодолимият фактор, с който всеки от нас трябва да се съобразява. Има ли човешката история генерална цел или случайните отклонения, социалните флуктуации, играта на Съдбата и непреднамерените следствия от нашите действия са по-важни от плановете ни, колкото и внимателно да са промислени те? Защо обществото е несводимо до индивидите и групите, от които се състои и изглежда че притежава собствена воля и предпочитание за траекториите на изменението си? Кое саботира усилията на хората да насочват и манипулират процесите и събитията в предпочитаната от тях посока? И защо на пръв поглед непоклатими обществени системи и цивилизации могат за броени месеци да се превърнат в руини и да прекършат съдбата на милиони хора?
Това са част от проблемите, разгледани в книгата „Силата на системния фактор“ на доц. д-р Борислав Градинаров, но техните решения не са нито еднозначни, нито могат лесно да се формулират. Дискусията си поставя за задача да потърси отново отговорите на въпроса защо е трудно или почти невъзможно обществените катастрофи да бъдат предвидени и предотвратени.