Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата на Балинт Мадяр „Посткомунистическата мафиотска държава: случаят Унгария“

Конферентна зала

Унгарският социолог и политик Балинт Мадяр ще гостува в България в периода 4-6 декември по повод излизането на български език на книгата му „Анатомия на посткомунистическата мафиотска държава: Случаят Унгария” (Издателство Изток–Запад). На 5 декември от 10:15 ч. той ще изнесе лекция в Института по социология „Иван Хаджийски”, а същият ден от 18:00 ч. ще вземе участие в представяне на книгата и дискусия в конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“. На 6 декември от 10:30 ч. в Институт Отворено общество ще се проведе и публична среща с автора.

Книгата разглежда съвременната ситуация в Унгария – една централноевропейска държава, която години наред е била част от социалистическия блок и е обременена с тежкото наследство на тоталитаризма. Социологът Мадяр задълбочено изследва обществено-политическите метаморфози в държавната система и характеристиките на създадения в страната режим на управление, като според него политическата реалност в Унгария следва структурата на мафиотските организации, начело на които стои Кръстник. Държавните институции (като парламента и съда) са просто декор на демокрацията и в действителност са инструменти на бизнеса в политиката, чиято основната цел е задържането на властта и обогатяването на управляващата политическа върхушка. С анатомическа прецизност Балинт Мадяр изследва случващото се в сферите на икономиката, политиката, културата, националния въпрос и показва на своите читатели горчивата истина за случващото се в съвременна Унгария – а аналогиите със ситуацията в днешна България са твърде много.

Балинт Мадяр (р.1952, Унгария) има докторска степен по политическа икономия и магистърска по история и социология. Един от лидерите на унгарската либерална партия Съюз на свободните демократи от основаването й през 1988 до 2009 г. Участва активно в създаването на новата демократична система и в преговорите за мирен преход в периода 1988 до 1990 г. Бил е министър на образованието и културата (1996–1998) и министър на образованието и науката (2002–2006). Като министър той инициира и прокарва значителни реформи – насочва се към образование, ориентирано към компетентност, въвежда програма за увеличаване на дигиталната грамотност, модернизира управлението на висшите учебни заведения.

От 2008 до 2012 г. е в управителния съвет на Европейския институт по иновации и технологии. Инициирал е множество проекти в сферата на образованието и културата като държавен секретар, отговорен за финансирането от ЕС, към кабинета на министър-председателя в периода 2007–2008 г. От 2010 г. насам е ангажиран многократно от УНИЦЕФ, Фондация Отворено общество и Европейския център за правата на ромите като консултант за мисии в Молдова, България, Македония, Румъния, Чехия. В периода 2011–2014 г. участва като експерт в мисии, подпомагащи демократичния преход, и като наблюдател на изборите в Либия и Тунис. Към настоящия момент Балинт Мадяр се занимава с изследвания и е стратегически консултант към Financial Research Plc. в Будапеща.

Postkomunisticheskata-mafiotska-darjava-sait-290x445