Начало / Новини / Календар / „Пред прага на Света гора“ - фотоизложба на гръцкия фотограф Димитриос Лузикиотис

Централно фоайе, Ректорат

На 25 януари от 17.00 ч. в Централното фоайе на Ректората ще бъде открита фотоизложбата „Пред прага на Света гора“ на гръцкия фотограф Димитриос Лузикиотис.

Експозицията е съвместен проект на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийския университет и Солунския университет „Аристотел“.

Изложбата представя нетрадиционен поглед на професионалния фотограф Димитриос Лузикиотис към Света гора, опит чрез детайла да се представи специфичния дух на монашеската република. На двадесет пана зрителят ще може да се наслади на лирически импресии, запечатали образите на непознати и труднодостъпни кътчета от Атонския манастирски свят, изпълнен със съзерцателност и мистика. Снимките са придружени от стихове на трима гръцки поети – Агати Димитрука, Константинос Палиан и Демис Кириаку. Лирическите откъси са специално подбрани за изложбата, която след премиерата си в Атина има първо задгранично представяне в България.

Събитието е посветено на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По-рано през деня, в 13.30 ч. в Заседателна зала 1 в Ректората ще се проведе международен научен семинар на тема „Съвременни методи за проучване, систематизиране и презентиране на културно-историческото наследство на Балканите“. Събитието е във връзка с изпълнението на проект към Фонд „Научни изследвания“ към МОН №ДФНИ-К02/14.