Начало / Новини / Календар / Празник в Богословския факултет

Богословски факултет, пл. "Света Неделя" 19

На 30 януари 2020 г. традиционно Богословският факултет тържествено ще отбележи празника на висшите православни богословски школи, светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Честването ще започне още на 29 януари, когато от 18.00 ч. в академичния параклис "Св. Климент Охридски" ще бъде отслужена празнична вечерня.

В 8.00 ч. на 30 януари отново в параклиса ще бъде отслужена Празнична утреня и Архиерейска света литургия, предстоявана от Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия Митрополит Йосиф.

По-късно през деня от 11.30 ч. в Аулата на Богословския факултет гл. ас. д-р Росен Русев ще изнесе лекция на тема „Христологията на Свети Григорий Богослов“.

Празникът ще продължи с тържествена церемония по връчване на дипломите за допълнителна професионална квалификация „Учител по религия“. Ще бъдат раздадени 27 свидетелства на специализанти от два СДК курса, получаващи квалификацията "Учител по религия". Единият курс се провежда за пръв път чрез финансиране от МОН и чрез него са обучени по религия18 начални учители и педагогически специалисти от цяла България - Ловеч, Видин, Монтана, Смолян, Пловдив и др. С допълнителната квалификация, която получават, вече могат да преподават и религия.

В другия курс завършват 9 специализанти - бакалаври и магистри богослови, които в дипломата си за висше образование нямат педагогически профил и чрез тази допълнителна квалификация придобиват правото да бъдат учители по религия.