Начало / Новини / Календар / "Пластични изкушения" - съвместна изложба на Милка Белева и Светлозар Петков

Галерия "Алма матер"

Изложбата се организира от Културния център на Софийския университет и Факултета по начална и предучилищна педагогика. Тя ще бъде открита на 5 декември 2016 г. от 18.00 ч. и може да бъде разгледана до 23 декември.

В изложбата „Пластични изкушения“ двамата автори представят картини, керамични пластики и предмети с утилитарно предназначение, в които традиционно използваните изобразителни техники и жанрове са смесени и интерпретирани по нетрадиционен начин.

В произведенията на Милка Белева като основен материал е залегнала хартията. Интерпретирана чрез специфична, характерна за автора техника, тя въздейства върху зрителското възприятие. Допълнителната обработка с акрилни и акварелни бои, цветни моливи и други материали, съчетанието на различните видове хартия /предимно златна/, придават особен ефект на творбите й и се създава възможност за лесна пластична интерпретация. Целта е постигането на една по-голяма дълбочина, релефност и цветово обогатяване. По този начин се придава израз на чувствата, преживяванията и впечатленията на авторката.

Пластичността на глината ни е известна още от най-ранна детска възраст. Посредством специфичната интерпретация и обработка на този материал /чрез мачкане, огъване, рязане и др./, Светлозар Петков си поставя множество въпроси, свързани със Съзиданието. Така изработените от него керамични пластики и предмети оживяват по свой специфичен начин, като не са медиатор между автора и зрителя. Елементите, присъстващи в неговите произведения, са изработени от шамонизирани глинести маси, доработени с глазури, цветни ангоби, окиси и оцветители, посипани с кварцов пясък. По този начин разнообразните повърхности и релефи имат за цел да подсилят въздействието на формата и идеята на автора.

Милка Белева е (р. 1959, София) завършва специалност графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1984 г. Работи в областта на приложните изкуства, предимно с техниките колаж и висок печат. Участвала е в международни пленери и групови изложби. Нейни творби са притежание на обществени и частни колекции в България, Полша, Австрия, Франция, Сърбия, Македония, Румъния.

Светлозар Петков (р. 1960, Бургас) завършва специалност графика в класа на проф. Галилей Симеонов в НХА през 1991 г., а от следващата година вече е член на СБХ, Секция Графика. Специализира литография в института „Тамарин” Албакърки, Ню Мексико. През 1995 г. се обучава в London Printmaking Workshop – Art Management; същата година е поканен в Corydon College of Arts and Design, където специализира ситопечатни техники и арт-книга. През 1996 г. се обучава в London Collage of Printing – Нови образователни програми.

kartina Milka Baleva