Начало / Новини / Календар / „Отразена повърхност” - изложба графика/рисунка на Маня Вапцарова

Галерия "Алма матер"

Изложбата се организира от Катедра "Изобразително изкуство" към Факултета по начална и предучилищна педагогика и Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Официално откриване - 9 февруари, понеделник, 18.00 часа. Тя може да бъде видяна до 27 февруари 2015 г.

Изложбата „Отразена повърхност“ обединява значителна част от творчеството на Маня Вапцарова в областта на голямоформатната дълбокопечатна графика и подбрани рисунки малък формат, като едновременно с графичните листове са изложени и част от металните печатни форми. Това е един необичаен поглед, насочващ вниманието на зрителя към процеса на създаване на графичната творба, показвайки и тази повърхност, която продължително е била обработвана преди да се превъплъти в своето огледално отражение.

Серията малки линеарни рисунки в една по-камерна форма представя идеи, образи, фрагменти, които по-късно се развиват и доразработват в големи изображения.

4

Отразената повърхност повтаря като в огледало образи, предмети, знаци, части от пространства и среди. Човешкото присъствие се преплита с природата, духовна метаморфоза, представена чрез грубите текстури на камъка, нежните извивки на листата и клоните, мекотата на текстилните фрагменти, декоративността на орнаментите. Линията, очертаваща формите се врязва дълбоко и остро, следите от графичните инструменти покриват лица, очи, маски, ръце, движат се в ритъм, глухо потъват в мрачните дълбочини или грациозно следват малките детайли, докато плахо се изгубят в прозрачността.

От авторката

http://home.alphalink.com.au/~vapzarov/

http://manyavaptsarova.wix.com/manyavaptsarova

Facebook event

20