Начало / Новини / Календар / Откриване на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI)

Аула, Ректорат

България ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (еJOI) през септември. Церемонията по откриването на Олимпиадата ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 8.09.2017 г. от 17:00 ч.. Закриването ще бъде на 12.09.2017 г. от 18:00 ч. също в Аулата на Ректората. Състезателните дни ще се проведат във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/) ще се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея ще вземат участие млади таланти в областта на информационните технологии от държави, членки на Съвета на Европа.

Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на Управителния съвет на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) ще се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

Домакини на събитието са Столична община, Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк.

В олимпиадата ще се включат младежи на възраст до 15,5 години от Азербайджан, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия. Състезателните дни са два. В програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители, туристически походи и посещения на културни забележителности.

Целта на елитното образователно събитие е насърчаване на интереса към ИТ на децата и стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи. С първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, ИТ общността на Съвета на Европа обръща внимание на цялата общественост към важността на науката и технологиите за силно бъдеще на Европа.

Страната ни има впечатляваща история, свързана с провеждането на и участието в международни олимпиади и състезания по информатика. Kъм настоящия момент България е на пето място в света по завоювани медали, а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.