Начало / Новини / Календар / Откриване на нова учебна Лаборатория Digital design lab във Физическия факултет

Зала А512 на Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет се открива нова учебна Лаборатория Digital design lab за разработване, изчертаване и верифициране на интегрални схеми със специфично предназначение (ASIC - Application-specific integrated circuit). Това е втората поред нова учебна лаборатория след EDA Lab@SU (Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката) във връзка с разширяване на възможностите за обучение на специалност „Компютърно инженерство“ към факултета. С това Софийският университет затвърждава високото ниво на обучение в областта на компютърното инженерство и електрониката и разширява сътрудничеството с водещи индустриални партньори.

Създаването на Digital design lab. е резултат от сътрудничеството между Физическия факултет и представители на полупроводниковата индустрия в лицето на Broadcom Inc. и Cadence Design Systems. Broadcom Inc. е глобален лидер в областта на полупроводниците и инфраструктурните технологии, изграден върху 50 години иновации, сътрудничество и инженерни постижения. Cadence Design Systems е производител на широк набор от софтуерни инструменти за проектиране на електронни системи. От тази учебна година Лабораторията стартира с нов курс Хардуерно проектиране, разработен с активното участие на представители на Broadcom Inc. За реализирането му се използва популярен, съвременен софтуер, с какъвто боравят най-успешните компании в полупроводниковата индустрия.

Откриването на Лабораторията ще бъде на 7 март 2023 г. от 14:00 часа в зала А512. В присъствието на гости и лектори от чужбинa, които ще вземат участие в последващ факултетен семинар в хибриден формат.

От 15:00 ч. лектор ще бъде Николай Бочев, Broadcom Bulgaria. Темата на лекцията е Broadcom.

Резюме: Broadcom Inc. е диверсифициран световен лидер в областта на полупроводниците и инфраструктурния софтуер, изграден на базата на 50 години иновации, сътрудничество и високи инженерни постижения. Широкото продуктово портфолио на Broadcom обслужва множество приложения в рамките на четири основни направления крайни пазари: кабелна инфраструктура, безжични комуникации, корпоративно съхранение и индустриални и други. От 2017 г. Broadcom има силно присъствие в България с над 200 инженери и продължава да се разраства.

Нашите български екипи, базирани предимно на местни университетски възпитаници, разработват най-усъвършенствани решения за центрове за данни, облачни изчисления, предприятия, мобилни оператори и доставчици на интернет услуги.

От 15:30 ч. лекторът Антон Клоц, Cadence Design Systems ще изнесе лекция на тема Машинно обучение (ML) във и извън EDA.

Резюме: Тази презентация е посветена на различни аспекти на машинното обучение и изкуствения интелект, какво е необходимо, за да се задоволи търсенето на хардуерни ресурси за ML модели, спекулативни перспективи за бъдещето на ML и AI и как Cadence използва ML в своите продукти.

Zoom: us02web.zoom.us/j/84419587403?pwd=dkIzM3lLcHZDaEpwdCt6V1JFa2pwdz09 Meeting ID: 844 1958 7403; Passcode: 822149

Повече за специалност „Компютърно инженерство“ към ФзФ на СУ ще откриете тук: https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/fizicheski_fakultet2/priem_obuchenie_diplomirane/bakalav_rska_stepen/fizicheski_fakultet/kompyut_rno_inzhenerstvo