Начало / Новини / Календар / Отбелязване 85 години от рождението и 60 години от дебюта на оперната сцена на Маестро Никола Гюзелев

Аула, Ректорат

Тази година светът на операта отбелязва 85 години от рождението и 60 години от дебюта на оперната сцена на Маестро Никола Гюзелев, Комендатор на Италианската република, Доктор Хонорис Кауза на БАН, удостоен с престижната награда „Златен Джузепе Верди"и много други награди в България, Италия, Франция и други страни.

На негово име е учредена и Международна награда „Никола Гюзелев". Събитията и връчване Международната награда „Никола Гюзелев" в четвъртото й издание тази година ще се проведат не само в Софийската опера и балет, но и на други места.

На 3-ти ноември в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 17.30 ч. ще се състои среща на публиката с колеги и ученици на певеца, ще се прожектира документалния филм „Гласът, който живописва" на д-р Магдалена Манолова.

Документалният филм, заснет в ателието и дома на Никола Гюзелев, разтваря завесата за певеца и художника, който с четка рисува своите образи, с които е завладял световните оперни сцени. Това е една необикновена среща, отблизо, в близък план с героите, сътворени от Никола Гюзелев и останали като еталон в световната история. Включените видео откъси от различни сцени и коментарът в първо лице на художника певец отварят непознати врати към богатата душевност на артиста.

Водещ ще бъде музикологът д-р Магдалена Манолова, автор на книги и документални филми. Тя ще води това пътуване във времето.

Ще участва и председателят на Фондация "Никола Гюзелев" г-жа Анна Мария Гюзелева.