Начало / Новини / Календар / Онлайн курсът „Elements of AI“/„Елементи на изкуствения интелект“ стартира в България

Онлайн

 

https://www.facebook.com/sofiauniversity/live/

 

„Elements of AI“ е безплатен онлайн курс, създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС.До 2021 г. курсът ще бъде свободно достъпен на всички официални езици на Европейския съюз. Езиковият превод е осигурен от Европейската комисия.

Във времето на дигитална трансформация, в което живеем, всеки гражданин на Европейския съюз трябва да разбира какво представлява изкуствения интелект. Целта на курса е колкото може повече хора, особено тези, които не са специалисти в областта на технологиите, да научат какво е и какво не е изкуственият интелект, как може да се приложи в реалния живот и какви са последиците от внедряването на технологии на изкуствения интелект за хората, компаниите и обществото.

Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT.

Софийският университет бе поканен за академичен партньор за реализиране на курса в България, а Българската компания Sirma AI, изпълняваща дейност като „Ontotext“ – за партньор, отговарящ за комуникацията и реклама.

Чрез Факултета по математика и информатика Софийският университет ще предложи курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На първо място се очаква това да са ученици и учители. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.

Официалното представяне на курса за България ще бъде направено онлайн на 17 февруари 2021 г. в 14.00 часа. В откриването ще участват ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, посланикът на Финландия в България г-жа Кристина Кувая, проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика, основателят и главен изпълнителен директор на „Ontotext“ Атанас Киряков и проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН.

Официалното представяне ще бъде излъчвано на живо в страницата на Софийския университет във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/sofiauniversity/live/