Начало / Новини / Календар / Официално откриване на изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“

Централно фоайе, Ректорат

На 6 март 2017 г. в 17.00 часа в централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“.

Експозицията, посветена на българо-хърватските отношения през вековете ще бъде представена в две части: в централното фоайе на Университета и в Университетската библиотека, където посетителите ще имат възможността да я разгледат от 16.30 часа.

Изложбата ще открият ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, посланикът на Република Хърватия в Република България г-жа Лйерка Алайбег, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова и директорът на Националната и университетска библиотека в Загреб г-жа Татяна Петрич. Сред гостите ще бъде заместник-министърът на външните работи Бойко Мирчев.

Изложбата, която носи името си „Език свещен на моите деди” от стих на българския писател и приятел на хърватите Иван Вазов, показва силните и разнообразни връзки между българския и хърватския народ през призмата на историята в различни аспекти: култура, образование, наука, литература, здравеопазване, музика, изкуство, градинарство и др.

През 2017 г., когато се отбелязва 25-а годишнина от международното признаване на Република Хърватия и установяването на дипломатическите отношения с Република България, Посолството на Република Хърватия в Република България в сътрудничество със Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Университетската библиотека и Националната и университетска библиотека в Загреб припомнят на българската публика дълбокото приятелство и свързаност между България и Хърватия.

Изложбата в София ще се фокусира върху представянето на двустранните културни отношения, особено през последните сто години. Освен чрез книгите и библиографския материал, посветени на тази тематика, които ще бъдат изложени в Университетската библиотека, богатото хърватско-българско сътрудничество ще бъде представено и с помощта на изложбени пана.

1