Начало / Новини / Календар / Образцови отклонения: вечер с философията и лириката на проф. Димитър Зашев

Театрална зала, Ректорат; Събитие във Фейсбук

Културният център на Софийски университет, съвместно със семейството на проф. Димитър Зашев и колегиумът за барокова и ренесансова музика Lapis Lazuli, ръководен от проф. Нева Кръстева, имат удоволствието да ви поканят на премиерата на двутомника „Образцови отклонения“ – философия и лирика от философа, поет и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Димитър Зашев (1948–2018).

Двата тома на „Образцови отклонения“ (УИ „Св. Климент Охридски“, 2021) обединяват в хронологичен ред съчиненията на проф. Димитър Зашев – почти всички негови философски и историкофилософски произведения, eстетически изследвания и рецензии, излезли приживе, неиздадени досега текстове, както и неговата поезия. Том първи – „Философия“ – ще бъде представен от Владимир Раденков, а том втори – „Лирика“ – от Кирил Василев. Актьорът Васил Бинев ще прочете избрани стихотворения на Димитър Зашев.

zashev1

Вечерта ще приключи с три музикални творби от венецианския XVII век в изпълнение на колегиума за барокова и ренесансова музика Lapis Lazuli под ръководството на Нева Кръстева:

Дона Стоянова, сопран

Аврора Тимева, сопран

Мила Наумова,чембало

Емил Михов, блокфлейта, чембало

Клаудио Монтеверди (1567-1643) – Pur ti miro

Дует на Нерон и Попея от „Коронацията на Попея“
В изпълнение на Аврора Тимева, Дона Стоянова, Мила Наумова

Дарио Кастело (1602-1631) – Соната за блокфлейта и континуо №2

В изпълнение на Емил Михов и Мила Наумова

Джовани Санчес (1600-1679) – Lagrimosa belta

В изпълнение на Дона Стоянова, Емил Михов, Мила Наумова

Внимание: Събитието ще се проведе съгласно актуалните към деня противоепидемични мерки. Ще се изисква представяне на сертификат за ваксинация, отрицателен бърз тест или тест за наличие на антитела.