Начало / Новини / Календар / "Новите седмочисленици"-изложба, посветена на 130-годишнината от основаването на Алма матер

Университетска библиотека

Университетската библиотека започва юбилейната 130-а година от основаването на Софийския университет с изложба „Новите седмочисленици“, посветена на: Ал. Теодоров-Балан, Л. Милетич, Ив. Георгов, Ст. Станимиров, Й. Ковачев, Н. Михайловски и Ив. Данев, преподаватели в първата година на Висшия педагогически курс.

Градителите на Висшето училище четат лекции по българска и славянска филология, политическа и културна история, философия и педагогика, както и класически и нови езици. Част от научното им наследство е показано в изложбените витрини. Информация за живота и дейността им и оценка за приноса им в науката е представена чрез мултимедия. Посетителите ще имат възможност да видят и документи и снимки, съхранявани в Музея на Софийския университет.

Другата линия на изложбата поставя акцент върху 155-годишнината от рождението на Любомир Милетич – “първият библиотекар на Висшето училище” в периода 1889-1896 г. Във витрините са експонирани книги с автографи от личната му библиотека, която става част от фонда на Университетската библиотека през 1940 г.

Изложбата ще бъде открита на 15 февруари 2018 г. от 16.00 ч. в централното фоайе на библиотеката.

plakat