Начало / Новини / Календар / Международна научна конференция "Цветан Тодоров: от кое място говори l'homme dépaysé"

Конферентна зала, Ректорат

На 27 и 28 ноември 2019 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще се проведе международната научна конференция "Цветан Тодоров: от кое място говори l'homme dépaysé". Изминаха две години, откакто Цветан Тодоров ни напусна. Многостранното и обемно творчество, което той завеща, подканва към нов прочит. Конференцията е отдаване на почит към един проникновен мислител на съвременността не като възпоменателна среща, а като дискусия върху предизвикателствата на интелектуалното наследство на Тодоров. Как той беше екзистенциално свързан с две култури – българската и френската, какви негови уроци трябва да запомним или да забравим.

Конференцията е 23-то издание на Научния форум "Софийски диалози". Форумът представи пред българската академическа общност и широка публика във формата на лично участие едни от най-влиятелните мислители на съвременността, сред които Умберто Еко (2004), Жак Дерида (2001), Юрген Хабермас (1999), Пол Рикьор (1997). Специален гост този път е изтъкнатият френски философ и общественик проф. Люк Фери. В предстоящата конференция ще вземат участие изследователи от Франция, Италия, Белгия, Великобритания и България. Организатори на конференцията са Домът на науките за човека и обществото (София) и Културният център при Софийския университет. Тя се провежда с подкрепата на Фонд "Научни изследвания" при Философския факултет на Софийския университет и Френския институт в България.

Работни езици на конференцията са български и френски. Осигурен е превод.

Програма

Линк към Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/2406555606250381/?notif_t=event_calendar_create&notif_id=1573555325277207