Начало / Новини / Календар / Международна конференция „Китай и светът: език, култура и политика”

Ректорат

На 12 и 13 декември 2019 г. Софийският университет ще бъде домакин на международната конференция „Китай и светът: език, култура и политика”, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сианския Дзяотунгско-Ливърпулски университет, Суджоу, Китай

Главни докладчици: на научния форум ще бъдат д-р Пол Г. Клифърд (Dr. Paul G. Clifford) – нерезидентен Старши научен сътрудник в Училището по управление "Дж. Ф. Кенеди" към университета "Харвард".Автор на книгата The China Paradox – At the Front Line of Economic Transformation.) и проф. д-р Ричард Т. Грифитс (Professor Dr. Richard T. Griffiths) – Почетен професор по международни изследвания в Лайденския университет и научен сътрудник в Международния институт за азиатски изследвания. Author of ‘Revitalising the Silk Road. China’s Belt and Road initiative in context’ (2017) and ‘The New Silk Road: Challenge and Response’ (2019).

Конференцията се организира по повод на 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. България беше втората страна в света, която призна Китайската народна република само ден след голямата церемония по провъзгласяването ѝ на 1 октомври 1949 г., на площад Тянанмън в Пекин. През следващите дни само няколко страни по света - Румъния, Унгария, Чехословакия и Полша - всички от Източния блок, последваха примера им. Настоящият форум предоставя отлична възможност за учени и студенти от всички тези страни да обменят ценна информация и опит по широк кръг от теми за развитието на Китай от гледна точка на последните седем десетилетия. Конференцията, организирана от катедрите по синология на Софийския университет и Сианския Дзяотунгско-Ливърпулски университет (XJTLU) в Китай се надява да събере водещи европейски и източноазиатски учени, като ги предизвика да се ангажират с важната тема за нарастващата роля на Китай в Централна и Източна Европа и по-специално на Балканите, - като съставна част от Европейския съюз. Целта на форума е да събере специалисти, които да могат да споделят и обсъдят на него своите ценни наблюдения, изводи, мисли и идеи, които после може да бъдат събрани, обобщени и представени на широката академична общественост.

Конференцията планира да включи следните теми за обсъждане, без да се ограничава с тях:

1. Традиция и нови тенденции в китайската лингвистика

2. Традиция и нови тенденции в преводаческите изследвания: аудио-видео превод
3. Изследване на китайската литература: проблеми на литературния превод
4. Идеалният китайски учебник - от начинаещи до напреднали
5. Значение на китайския език и култура при преподаването на студенти по синология на университетско ниво
6. Китайската култура през 21 век - традиция и съвременност
7. Китайско изкуство - минало и настояще
8. Китайските религии и техният диалог със съвременния свят
9. Китайската социална и културна психология през 21 век
10. Социални промени в Китай
11. Местно управление в Китай
12. Китай и въпросите, свързани с пола
13. Инициативата Пояс и Път и Балканският Път на коприната
14. Отношения между Китай и държавите от Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Индо-тихоокеанския регион
15. Китай и светът през 20-ти и 21-ви век - между конфликта и съвместното съществуване (Как светът е повлиял на вътрешното развитие на Китай и как Китай влияе върху развитието на света през последните 70 години.)

За повече информация: тук .

CWSC_Poster_Dec 2019

Език на конференцията: английски

Без такса регистрация за участие в конференцията.

Заявления за участие чрез онлайн формуляр (до 15 септември 2019 г.): http://bit.ly/ChinaWorldSofia2019

За контакти: ChinaWorldSofiaConference2019@gmail.com