Начало / Новини / Календар / Майсторски клас на ЦЕРН 2020 г. във Физическия факултет

Физически факултет

От 2 март до 3 април 2020 г. в различни български градове ще се проведе поредният Международен майсторски клас на ЦЕРН. Физическият факултет на Софийския университет е съорганизатор на събитието съвместно с ЦЕРН и още три други научно-образователни института от страната. Реализацията на тази инициатива се осъществява с финансовата подкрепа на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Всяка година събитието се осъществява със съдействието на Международна група за разпространението на знания в областта на физиката на елементарните частици (International Particle Physics Outreach Group/IPPOG).

В рамките на един ден ученици на възраст между 15 и 19 години ще провеждат научни изследвания и активно ще преживеят как и какво изследват физиците в областта на елементарните частици. Те ще имат пряк достъп и ще могат да обработват данни от експеримента Компактен мюонен соленоид (CMS) на Големия адронен ускорител на частици (LHC) в Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видео-конференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

На 11 март 20202 г. 40 ученици от страната и София ще гостуват на Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, който е една от локациите в рамките на проекта.

Програмата на събитието е достъпна на: https://indico.cern.ch/event/881061/