Начало / Новини / Календар / Магистърска лекция на Любослава Христова "Съвременно религиозно изкуство - между храма и музея"

Онлайн, Facebook

Всяка година студентите в магистърските програми на Софийския университет завършват с впечатляващи разработки на разнообразни теми, които заслужават да достигнат до по-широка публика. Затова започваме нова поредица - “Магистърска лекция”, в която ще каним магистри, впечатлили комисията, преподавателите и колегите си, да превърнат дипломната си работа в лекция. В първото издание културологът Любослава Христова, току-що завършила магистратурата „Изкуства и съвременност XX-XXI век“ във Философския факултет, ще говори по темата „Съвременно религиозно изкуство - между храма и музея“.
Разводът на религия и изкуство в историята от Модерността насам изглежда завършен и необратим. Лишеното от ироничен заряд обръщане към религиозно съдържание често се заклеймява като обратен завой в еволюцията на съвременното изкуство. На този фон обаче на различни места по света се появяват причудливи проекти, които се опитват да „сдобрят“ двете сфери, като създават нови институции, заставащи на границата между храма и музея и предназначени да събират и излагат творби на „съвременното религиозно изкуство“.
Дипломната работа на Любослава Христова проследява тъкмо три такива проекта от САЩ, Русия и Република Корея. С какво съдържание е изпълнена категорията и какви са измеренията на съвременното и религиозното в представените творби? Как се позиционират проектите на глобалната карта на изкуството, неминуемо разделена на центрове и периферии със свои собствени, локални издания на голямата история на изкуството? И не на последно място, защо светът на съвременното изкуство не проявява интерес към подобни опити?
Лекцията ще се излъчи онлайн в канала на Културния център във „Фейсбук“. В разговор след нея ще се включат дипломният ръководител на Любослава Христова проф. Владимир Градев, гл. ас. Кирил Василев, д-р Красимир Терзиев и Людмила Георгиева. Модератор: проф. Александър Кьосев.