Начало / Новини / Календар / Лицата на науката: "Отношението към хората с психични разстройства"

Онлайн - Facebook, Youtube

В изпълнение на мисията си да бъде мост между академичната култура и обществеността и в отговор на нуждата от нови, дистанционни формати Културният център на Софийския университет инициира “Лицата на науката” - серия публични лекции, насочени към широка аудитория, в които видни учени от университета представят изследователските си интереси. Лекциите ще излизат всяка седмица в онлайн каналите на Културния център във Фейсбук и YouTube.

Поредицата "Лицата на науката" продължава с д-р Вероника Димитрова, асистент към катедра "Социология" на Софийския университет, която ще говори за отношението към хората с психични разстройства. В лекцията си тя ни запознава с базови научни понятия в областта и представя резултати от проекта „Психично здраве и социални неравенства", който проследява отношението на българското общество към психичните разстройства и страдащите от тях. Нейните полета на интерес са социология на медицината, история на медицината и градски изследвания Тя е съавтор на книгата "Портрети на изчезваща София" (2012), автор на книгата "Управление на бедността (Хигиена и медицина през междувоенния период в България)" (2018) и ръководител на проекта „Психично здраве и социални неравенства", финансиран от фонд "Научни изследвания".

ThefacesOfSience_VeronikaDimitrova_HD

Всяка лекция завършва с дискусия, в която участват гости от съответния цикъл. Лекциите са на запис и ще останат в каналите на Културния център и след премиерата. Зрителите могат да задават въпроси в коментар под тях. Ще бъдат достъпни и на сайта на Културния център.

“Лицата на науката” е изследователски проект на Културния център на Софийския университет, чиято цел е да възроди и модернизира една форма, която е играла огромна роля в популяризацията на науката още от края на XVIII век – интересната и увличаща популярна лекция, като обнови нейния формат със съвременно видео и дигитални форми, предназначени за разпространение онлайн.