Начало / Новини / Календар / Лицата на науката: Д-р Диана Чолакова и екип: Тайният живот на капките

Онлайн - Facebook, YouTube

В изпълнение на мисията си да бъде мост между академичната култура и обществеността и в отговор на нуждата от нови, дистанционни формати, Културният център на Софийския университет инициира “Лицата на науката” - серия публични лекции, насочени към широка аудитория, в които видни учени от университета представят изследователските си интереси. Лекциите ще излизат всяка седмица в онлайн каналите на Културния център във “Фейсбук” и YouTube . Първата лекция бе на 30 октомври 2021 г.

Знаете ли, че капките биха могли да бъдат триъгълни, шестоъгълни и дори с дупка по средата? Това откритие на д-р Диана Чолакова и екип от Факултета по химия и фармация в Софийския университет предизвика сериозен отзвук след публикациите им в редица престижни научни журнали, а хипотезите от продължаващото им изследване ще бъдат тествани на Международната космическа станция.

 

Какво всъщност означава това и защо е важно? Това ще ни разкажат д-р Диана Чолакова и колегите й д-р Соня Цибранска, д-р Жулиета Вълкова и Десислава Глушкова в следващата лекция от онлайн поредицата “Лицата на науката”, озаглавена “Тайният живот на капките”.

“Лицата на науката” е серия от публични видеолекции, в които видни учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория. Гледайте лекцията тази събота, 27 ноември, от 16.30 ч. или в удобно за вас време след излъчването й в каналите на Културния център:

Facebook: https://www.facebook.com/events/633445691337120

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=xqo270m4Kiw

Или на сайта на Културния център: https://culturecenter-su.org/tfos-diana-tcholakova-i-ekip/

ThefacesOfSience_Girls_HD

За лекторите:

Д-р Диана Чолакова е постдокторант в Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство и хоноруван преподавател във Факултета по химия и фармация. Занимава се с тази тема от трети курс на бакалавърската си степен, като работата й последователно е отличавана с редица награди и финансиране за научни изследвания. Съавтор е на 17 научни публикации в списания с импакт фактор. Темата представя заедно със своите колеги в катедрата – постдокторантите д-р Жулиета Вълкова и д-р Соня Цибранска, както и Десислава Глушкова, която е магистър.