Начало / Новини / Календар / „Либералната демокрация: исторически превъплъщения и перспективи“ - лекция на доц. Огнян Минчев

Конферентна зала, Ректорат; Онлайн

На 7 април 2022 г., четвъртък, 19.30 ч. в Конферентната зала и онлайн на https://www.facebook.com/CultureCentreSU доц. Огнян Минчев ще изнесе лекция на тема „Либералната демокрация: исторически превъплъщения и перспективи“. Събитието е от поредицата, организирана от Културния център на Софийския университет "Има ли бъдеще либералната демокрация".

Свидетели сме на изострен обществен дебат по базисни идеологически разделения в Европа и западния свят. От една страна наблюдаваме динамична метаморфоза на либерализма като основно идейно течение в демократичните системи. От друга - ръст на националния и консервативния популизъм и опити за алтернативни определения на демокрацията като система и обществен процес. Какво се случва с либералната демокрация отвъд идеологическите визии за нейното настояще и бъдеще? Кои са причините за безспорния успех на либералнодемократичното устройство през последните 150-200 години и какви са препятствията пред „натурализирането“ на либералната демокрация в света на глобалната трансформация - общностна, ценностна и познавателна?

По тези въпроси ще говори доц. Огнян Минчев от катедра "Политология" на Философския факултет на Софийския университет във второто събитие от поредицата "Има ли бъдеще либералната демокрация". Поредицата е инициирана от Културния център на Софийския университет и започна с представянето на изследователския проект „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели“. До края на летния семестър ще чуем още доц. Даниел Смилов (ФФ) и Иван Кръстев (Център за либерални стратегии-Институт за науките за човека, Виена).

Лекцията на проф. Минчев ще се проведе присъствено, но ще се излъчва и онлайн на https://www.facebook.com/CultureCentreSU

Запис от първото издание на поредицата: https://www.facebook.com/CultureCentreSU/videos/386198509608019

violetFB-80

Изображение: Адаптирано от The Sound of Srength in Numbers, Пиетро Солди за Fine Acts/The Greats, CC-BY-NC-SA