Начало / Новини / Календар / Лекция на проф. Евгения Иванова на тема "Ислям или ислямизъм: български проекции"

Аудитория 224 на Ректората, (зала „Америка за България”)

Събитието е част от цикъла на Висшия институт за изследвания „Балкански-Паница“.

Лекцията е опит да се проектира образът на ислямския терорист, очертан от
западноевропейски и американски изследователи, върху българската ситуация:
- Има ли условия за развитие на крайни ислямистки доктрини в средите на
българските мюсюлмани?

- Каква би била мотивацията на български мюсюлмани за участие в крайни
ислямистки движения?

- Има ли "внос" на ислямизъм в България?

Проф. Евгения Иванова е преподавател в Нов български университет и доктор на науките за културата. Академичните й интереси са в областта на антропологията, етническите политики и сравнителните балкански изследвания. Автор е на три монографии, студии и статии, публикувани в България и чужбина.

Работила е в научните институти по култура и по етнография (1980-1989), откъдето е уволнена заради участието й в неформални организации. След 1990 г. издава списание „Избор” и международното му приложение на английски език „Изток-Изток” (с главен редактор Адам Михник), което обединява либерално настроени интелектуалци от Централна и Югоизточна Европа. В периода 1996-2000 г. е председател на Управителния съвет на Институт за източноевропейска хуманитаристика, който извършва социологически и антроположки изследвания в региони със смесено по етнически и религиозен признак население.

Публикувала е три сборника с разкази и новели и два романа. Първият от тях - „Фото Стоянович” (2008) получава наградата „Роман на годината” на фондация „Вик”.