Начало / Новини / Календар / Лекция на проф. Елизабет Оксфелт от Университета в Осло на тема: "Щастливите скандинавци и "другият" – чужденецът-емигрант в скандинавската литература. Четири афективни стратегии"

Литературен клуб "Перото"

Лекцията е на английски език. Събитието се организира от Катедра „Германистика и скандинавистика“ на Факултета по класически и нови филологии и се провежда в рамките на честванията на 25-годишнината на специалност „Скандинавистика“ и в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

На 30 ноември 2017 г. проф. Елисабет Оксфелт от Университета в Осло, Норвегия ще изнесе в София две лекции, посветени на т. нар. „скандинавско чувство за вина“ и начина, по който то се отразява в съвременната скандинавска литература и кинематография. От 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе лекция на английски език с осигурен превод на български на тема „Щастливите скандинавци и „другият“ – чужденецът имигрант в съвременната скандинавска литература“. В нея проф. Оксфелт ще представи няколко съвременни скандинавски автори, разглеждащи проблемите на бежанците в скандинавските страни – датския поет Хенрик Норбрант, шведския новелист и есеист Ларш Сунд, норвежката писателка Осне Линесто и др. Тяхното творчество ще бъде разгледано въз основа на теорията за емоционалността на текста, теорията на афекта и др. По-рано на същия ден от 10:00 ч. в Ресторант „Яйцето“ на Софийския университет ще проф. Оксфелт ще изнесе лекция на норвежки език на тема „Ние, отрасналите в най-богатата и свободна страна на света“. Глобалното чувство за вина в сериала „Срам“.

Проф. Оксфелт е преподавателка по скандинавски литератури и авторка на научни изследвания и публикации в областта на теорията на литературата – постколониализъм и (пост)национализъм, на скандинавските литератури и кино от XIX–XXI в. Тя ръководи проект, изследващ чувствата и преживяванията на скандинавците, породени от съжителството им с бежанците и имигрантите в техните страни. В творчеството си мнозина съвременни писатели установяват, че то от една страна кара скандинавците да се определят като щастливи хора заради благата и възможностите, с които разполагат, но от друга – да изпитват неудобство и угризения на съвестта.

 

plakat oksenfelt 11.2017